De ontstaangeschiedenis van Waulsort gaat een heel eind terug. In de vroege middeleeuwen kreeg het huidige dorp – dat deel uitmaakte van de abdij van Waulsort – vorm. Op de flanken lagen uitgestrekte wijngaarden van de abdij. Lange tijd was de abdij beschermd door Château Thierry, een versterking gebouwd in de 13de eeuw. Maar de Fransen maakten hier in de 17de eeuw, na de val van Dinant, een einde aan.

In de belle époque-periode ging het dorp sterk floreren. De nieuw aangelegde spoorweglijn op het einde van de 19de eeuw zorgde voor een verbinding met Antwerpen en Brussel waardoor deze mooie onaangeroerde plek gemakkelijk bereikbaar werd. Waulsort werd populair bij de beau monde die hier genoot van de ongerepte natuur en de gezonde lucht. Langs de Maas rees het ene luxueuze hotel na het andere uit de grond. Bekende namen zoals Duke Ellington traden hier op. Wie het zich kon veroorloven, liet hier een luxueuze belle-époquevilla bouwen.

Tussen de twee wereldoorlogen werd Villa Michaux gebouwd. De stijl van de woning is uniek in het dorp en danst tussen art deco en modernisme. In heel België zijn er slechts enkele woningen in deze stijl bekend.

Tijdens WOII werd een groot deel van het dorp vernietigd en nadat de spoorlijn in 1989 in onbruik raakte, kwam het dorp meer en meer in isolement. De laatste jaren echter kent Waulsort opnieuw een heropleving, mede door het enthousiasme van haar nieuwe inwoners voor de schoonheid en het unieke karakter van het dorp.

Nieuwsbrief